Zatopte si dřevěnými briketami

Nechcete se zabývat dlouhým sušením a skladováním dřeva na zátop? Pohodlným a navíc ekologickým řešením mohou být brikety. Na trhu je jich docela slušný výběr v různých cenových relacích. Poradíme vám, jak si při nákupu zvolit ty nejlepší.

Jak poznáte kvalitu

Pořádné brikety by měly obsahovat jen čisté slisované dřevní piliny. Už na první pohled by neměly být patrné žádné další příměsi, třeba kameny, špatným znamením jsou také výrazné barevné odchylky. Správná briketa by měla hezky vonět dřevem a pryskyřicí, tím jsou charakteristické zejména kůrové brikety. Musí být zároveň úplně suché, aby dobře hořely.

Ještě než se rozhodnete nakoupit brikety do zásoby, nebojte se zažádat so o zkušební vzorek.

Nevhodné kousky totiž poznáte mimo jiné i tak, že z nich zbude hodně popela, což při nákupu poznáte těžko. Hoďte proto vzorek na zkušenou do krbu.

Rozhoduje druh i zpracování

Mezi nejdražší patří brikety kůrové, které hoří dlouho, nicméně nechávají dost popela. Nejčastěji se proto používají brikety pilinové, které jsou trojího druhu: z tvrdého dřeva, z měkkého nebo z jejich směsi. Za nejkvalitnější se považuje dřevo tvrdé, má totiž větší výhřevnost a hoří nejdéle.

Při výběru kontrolujte také technologický způsob zpracování pilin v briketách. Brikety vyrobené technikou RUF nebo Briklis nejsou slisované dostatečně silně, hoří proto rychleji a také nejsou vhodné na delší uskladnění. Pokud si chcete zatopit na jedničku, sáhněte po válcových briketách – ty jsou slisované velmi dobře a nahusto, bývají k dostání s otvorem i bez (otvor pomáhá k dokonalejšímu hoření).

Ohodnoťe tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor