5 tipů, jak se starat o dřevěné nádobí

Každý z nás má v kuchyni dřevěná prkénka, vařečky, kvedlačky, paličky na maso, ale i misky, talíře a jiné nádobí. Tyto kousky nám mohou dobře sloužit dlouhé roky, je však potřeba o ně náležitě pečovat. 

Nepatří myčky!

Dřevěné nádobí zásadně nepatří do myčky. Dlouhý pobyt v horké vodě a páře může způsobit vážné defekty, jako jsou změny povrchu, zprohýbání, zkroucení nebo praskliny. Navíc tak zbavujete dřevo oleje či nátěrů, kterými je od výrobce ošetřeno. Nádobí vždy raději pečlivě omyjte jarem, teplou vodou a důkladně opláchněte. Nemáčejte ho ale ve vodě příliš dlouho, aby zbytečně nenasáklo vlhkost.

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Pozor na přímé teplo

Po umytí nezapomeňte nechat nádobí vždy dobře vyschnout. U prkének, válů a desek je lepší, když je opřete o boční stěnu a necháte stát, aby se voda rychleji odpařila a nedošlo ke zkroucení. Naběračky či obracečky je vhodnější pověsit na háček. Nikdy nepokládejte nádobí na radiátor, ani nedávejte do vyhřáté trouby. Stejně tak nepatří tyto dřevěné výrobky ani do mikrovlnné trouby. Intenzivní teplo může nádobí nenávratně poškodit.

Nezapomeňte na olej

Jednou za pár týdnů potřete dřevěné nádobí jedlým rostlinným olejem. Jednak tím zabráníte pronikání bakterií z jídla do struktury dřeva, a jednak podstatně prodloužíte jeho životnost. Stačí na nádobí kápnout jen pár kapek a ubrouskem rozetřít důkladně do všech míst.

Foto: danish-oil.com

Foto: danish-oil.com

Zatočte s pachy

Pokud dřevěné výrobky zapáchají, například prkénka po krájení cibule, česneku či jiných aromatických potravinách, zkuste je umýt v teplé mýdlové vodě doplněné o lžičku jedlé sody. Podobnou službu vám prokáže i ocet, kterým nádobí potřete a poté opláchnete čistou vodou. Vhodná je i citronová šťáva a sůl, kterými prkénka a další kuchyňské pomocníky pořádně vydrhnete a poté opět opláchnete.

Dekorativní dřevo

Jestliže máte doma dřevěné misky a talířky, které dávají krásně vyniknout historii dřeva v podobě letokruhů, nemusíte se bát na tomto nádobí podávat horké pokrmy, jako jsou například polévky či omáčky. S tím si dřevo poradí. Pokud je však používáte na ovoce či zeleninu, dbejte na to, aby potraviny na nich položené nepodléhaly zkáze a nepustila se do nich plíseň. Ta by totiž mohla dřevo zničit. V případě, kdy dřevěné misky a talíře ztrácejí svůj lesk, jsou k dostání speciální balzámy, nebo postačí potřít olivovým olejem.

Foto: theinspiration.com

Foto: theinspiration.com

Ohodnoťte tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor