Jaké dřevo vybrat na uzení

Klíč k lahodné chuti uzeného masa, ryb nebo sýra vězí hlavně ve výběru správného dřeva. Když víte, po kterém sáhnout, vaše uzenina hned získá ten správný šmak. Podívejte se, jaké druhy jsou k uzení nejvhodnější.

Buk

Skvělá volba, která dává masu úžasnou chuť, jen je při jeho použití potřeba udírnu více hlídat. Dřevo má totiž velkou výhřevnost a občas dává více kouře a tepla, než pro pomalé uzení potřebujete.

Dub

Je hodně oblíbené, ale pozor na to, aby bylo dobře vysušené. V opačném případě může dát vyuzenému masu či rybě trošku nakyslou pachuť, což by při vší té práci byla škoda.

Bříza

Na rozdíl od dubu můžete břízu použít, i když nebude perfektně vyschlá, dobře totiž hoří a nemá tolik aromatických látek a tříslovin, které ovlivní chuť masa.

Ovocné dřevo

Mezi nejoblíbenějšími se pro své charakteristické aroma drží dřevo třešňové, znalci si pochvalují také švestku, použít můžete třeba i jabloň nebo hrušku. Vyhýbejte se ale meruňkám a broskvoním, které mají příliš vysoký obsah pryskyřice.

5 základních zásad, které při uzení dodržet:

  •  Nikdy nepoužívejte plesnivé, hnilobné nebo jinak poškozené dřevo.
  • Vyhněte se také pilinám a odřezkům, stranou nechte chemicky ošetřené nebo barvené dřevo.
  • Polínka by měla být správně vysušená, ideální doba je dva až tři roky. Před samotným uzením je ale na chvíli můžete krátce ponořit do kbelíku s vodou, aby dávala hutnější dým.
  • Před uzením zbavte polínka kůry. Ta totiž nehoří, ale pouze doutná, a způsobuje tak nežádoucí zčernání masa.
  • Zapomeňte na jehličnany, nepoužívejte je ani na roztopení. Až na jednu výjimku, tou je jalovec. V malém množství výsledek příjemně oživí.

Ohodnoťte tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor