Samoobslužný Lesní bar pod Smrkem

_lesni bar

Když se vydáte na výlet do Rychlebských hor, můžete při troše štěstí nebo plánování narazit na velmi příjemné překvapení. Podél cesty z Horní Lipové směrem k vrcholu hory Smrk funguje jedna česká rarita – samoobslužný Lesní bar.

Nápad založit vylepšené turistické odpočívadlo se zrodil v hlavě revírníka Václava Pavlíčka už před deseti lety. Tehdy díky spontánnímu nápadu začal se zpestřováním rodinných výletů, turistických výšlapů i sportovních výjezdů mnohých běžkařů a cyklistů pomocí neobyčejné osvěžovny uprostřed lesa.

Lesní bar v dřevěnému srubu

Jedná se o soustavu dvou barů, které fungují na důvěře v poctivost lidí. Hlavní Lesní bar je dřevěný srub, který je pravidelně zásobován. Doplňuje ho Horní bar, který se nachází o necelý kilometr blíž k vrcholu Smrk a již se nezásobuje. Přesto tu můžete najít dřevěný svod vody a krásná panoramata s výhledem na Ramzovou, Obří skály, Šerák a Keprník. V okolí ještě rozhodně stojí za navštívení modrá turistická trasa, která vede tzv. Dlouhou dolinou. Zde najdete další pěkná posezení u vody zvané U fořtova Smrku a U kamenného stolu.

_lesni bar1

Foto: Lesní bar

V lese jako v pohádce

V samoobslužném baru jako z pohádky se každý doslova obslouží sám. Sní a vypije, co hrdlo ráčí, aniž by ho přitom kontroloval pozorný číšník. Ceny za jednotlivé dobroty jsou uvedeny na informační tabuli a každý, kdo sem zavítá a občerství se, svou útratu podle nich zaplatí sám do pokladničky.

Pestrá nabídka baru mezi stromy

Nabídka je vzhledem k umístění baru v nadmořské výšce 750 metrů opravdu hodně pestrá. Lesní bar je pravidelně a celoročně doplňován sortimentem, který zahrnuje nápoje chlazené přímo v potoce či menší drobnosti, jako jsou sušenky a kremrole. Případní zájemci si mohou na ohni opéct klobásy. Bar je připravený i na zimu, kdy si návštěvníci mohou sami uvařit kávu nebo čaj.

Foto: Lesní bar

Foto: Lesní bar

Do přírody chodí hlavně poctivci

Ačkoli se provozovatelé již setkali s několika nepříliš poctivými návštěvníky, nadále se snaží, aby bar fungoval na svém původním principu. Počet poctivých hostů přece jen stále převažuje.

Ohodnoťte tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor