Víte, že dřevo i jíme?

Až příště půjdete nakupovat a ve vašem nákupním koši se ocitne balený strouhaný sýr, chléb, nízkotučný jogurt, smetana, pudink nebo sušenky, pak vězte, že s velkou pravděpodobností v nich bude i dřevo. Tedy přesněji řečeno celulóza, kterou nám reklama prodává jako onu pro trávení důležitou vlákninu.

Zdroj: foodrenegade.com

Zdroj: foodrenegade.com

Lepší dojem a delší životnost

Celulóza se získává ze dřeva chemickým separováním ostatních látek, ligninu či hemicelulózy a pro potravinářství se používá už léta v podobě mdlého sněhobílého prášku, gelu nebo gumy. Jako potravinářské aditivum má celulóza pro výrobce řadu výhod, přičemž tou asi rozhodující je její nízká cena. Celulóza se navíc hodí pro zpevnění struktury produktu a navození dojmu krémové konzistence, také absorbuje vlhkost a vzduch a tím prodlužuje životnost výrobku. Jedním z nejzásadnějších biochemických atributů celulózy je však její schopnost redukce až 50 % tuku z dané potraviny, a to bez ztráty chuti či změny vzhledu produktu.

Zdroj: powderedcellulose.com

Zdroj: powderedcellulose.com

Nestravitelné, a přesto zdravé

Lidské tělo neumí celulózu strávit, právě proto má ale její konzumace příznivý vliv na naše zdraví. Stejně jako jiné přírodní vlákniny totiž příznivě upravuje trávení a vylučování potravy z těla a navíc člověka zasytí, aniž mu dodá nějakou energii, takže pomáhá při hubnutí. Většina vlákniny, kterou za život sníme, samozřejmě nepochází ze dřeva, ale ze zeleniny a ovoce. Celulóza je tedy jako přídavek v potravinách vhodná především pro ty, kteří nejedí dostatek ovoce či zeleniny v přírodním stavu, a je přijatelná i pro lidi, kteří jsou na bezlepkové dietě. A jak poznáme, zda produkt, který se chystáme koupit, obsahuje celulózu? Užitečným tipem je hledat pod heslem přidaná vláknina.

Ohodnoťte tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor