Za chutí whisky stojí hlavně dřevo

O tom, jestli bude mít whisky tu správnou chuť, rozhoduje dřevo, ve kterém zraje. Podle některých zdrojů je kvalita sudu zodpovědná až za 70 % chuti nápoje. Pojďme se podívat, v čem vlastně vězí to kouzlo.

Soudky se nejčastěji stloukají ze tří hlavních druhů dřevin: dubu letního, dubu bílého a dubu zimního. Z dubu proto, že tato dřevina produkuje minimum pryskyřice, po které by na jazyku whisky asi pěkně zhořkla. Důležitá je také vysoká hustota dřeva, kterou právě tyto druhy dubu splňují. Moderní palírny někdy experimentují i se sudy vyrobenými z jiných stromů (javor, ořechovec, jasan) nebo přidávají dovnitř sudů kousky jabloňového a třešňového dřeva.

Na správné zrání lahodného moku má částečně vliv také velikost sudu. Záleží zejména na poměru objemu tekutiny a velikosti plochy, kde dochází ke kontaktu tekutiny a dřeva. Obecně platí, že čím menší sud, tím rychleji whisky zraje. Velikost nicméně není tak zásadní, mnohem důležitější je původ dřeva a úplně nejvíce záleží na tom, který alkohol v sudu odpočíval před whisky – jestli to bylo víno, bourbon nebo sherry.

Základní typy soudků pro tvorbu whisky:

40–50 l – OCTAVE CASK, FIRKIN, BLOODTUB. Maličké soudky, které v běžné výrobě jen tak nepotkáte, používají je akorát soukromníci.

200 l – BARRELL. Typický soudek od bourbonu vyrobený nejčastěji z bílého dubu.

225 l nebo 250 l – HOGSHEAD. Nejčastěji bývá po sherry a je z dubu letního.

225–300 l – BARRIQUE. Soudek od vína vyrobený z bílého nebo zimního dubu.

500 l – BUTT. Od hogsheadu se liší pouze objemem, jinak je ze stejného dřeva. Předtím v něm nejčastěji odpočívalo sherry.

650 l – MADEIRA DRUM. Široký a bachratý sud z dubu zimního.

650 l – PORT PIPE. Vysoký a štíhlý sud z dubu letního.

Ohodnoťte tento článek
Odesílám

Děkujeme za Váš názor