Otisk dřeva najdete v chuti každé whisky

Whisky, whiskey, bourbon. Alkohol, který u nás nemá příliš rozšířenou tradici. Ale věděli jste, že i u nás se už začal destilovat? A jak moc sud ovlivní její chuť?

Whisky získává 60 až 70% své chuti během zrání, proto je zásadní nejen jak dlouho zraje, ale také v jakém sudu. Nejčastěji whisky zraje v sudu z pevného dubového dřeva. A proč? Například proto, že z dubu neprýští pryskyřice ani míza.

Sudy se dědí

V Evropě je historickým zvykem, že se ke zrání whisky používají sudy, které dříve ve svých útrobách hostily víno nebo sherry. I samotné plnění whisky probíhá několikrát, jeden sud se použije většinou třikrát až čtyřikrát. Teprve nedávno se životnost sudů začala prodlužovat obroušením vypálené vnitřní strany sudu a opětovným vypálením. Dřevo tak může obohacovat nápoj svými vlastnostmi ještě přinejmenším dvě naplnění. To se při ceně jednoho sudu, která se šplhá až k 20 000 korunám, nepochybně vyplatí.

Sudy whisky Milujeme dřevo

Akordy vanilky, kokosu nebo čokolády?

Zrání v sudech po sherry naplní whisky chutí rozinek, sušených švestek, čokolády a koření. Samotná whisky zase nechává po prvním použití pro další naplnění tóny kokosu, vanilky a jemnější závan ovoce i koření. S chutí whisky zamíchá samozřejmě i typ dřeva. Dřevo obsahuje vanilin, který dodává whisky hladkost a oblost. Například dřevo letního dubu díky svým vlastnostem ale sladkost vanilinu vyvažuje suchostí. To díky vyššímu obsahu takzvaného taniny, které může být až trpké. Aby toho nebylo málo, o výsledné chuti whisky rozhoduje i umístění sudu ve sklepě, proudění vzduchu, teplota nebo vlhkost prostředí. A samozřejmě i úroveň a doba vypálení sudu nebo jeho velikost.

Česká whisky Milujeme dřevo

Ve Státech sudují rychlostí blesku

V USA se díky legislativě smí dubový sud použít pouze jednou. Není tedy divu, že se museli naučit vyrábět sudy levněji a především rychle. Nejprodávanější americká whisky Jack Daniel´s se chlubí tím, že jeden sud vyrobí do pouhé jedné minuty. Podívejte:

 

Česko, země whisky otevřená

Přestože jsme zemí pivařů a slivovice, milovníci whisky tu mají svou komunitu. Jezdí se dívat, jak se vyrábí whisky ve Skotsku, nebo se radí o tom, do jaké sběratelské lahve uložit své jmění. Investice do lahve Whisky mimochodem začíná na padesáti tisících. Svůj byznys našinci založili i na prodeji sudů a soudků na whisky, do kterých můžete obdarovanému nechat vypálit věnování.  Ti nejodvážnější šli ještě dál, a začali vlastní whisky destilovat. Whisky ze “silně vypálených panenských dubových sudů” slibuje destilérka Trebitsch. Vlastní whisky si vyrábějí i v hotelu u Krumlova. A to do sudů, v kterých původně zrál americký Jack, a “dědí” je většinou pouze ve Skotsku na výrobu skotské.

Česká whisky Milujeme dřevo

Foto: TREBITSCH HOLDING SE

Až si příště dopřejete doušku kvalitní whisky, možná se zamyslíte nad tím, jaké konce světa, příběhy, místa, vůně a příchutě stihla ze svého sudu nasát. Vždyť v něm strávila minimálně tři roky.

 

author
Autor Alena Bílková