Talíře, příbory a jiné druhy dřevěného nádobí nepoužívali jen naši předci a rozhodně nepatří do minulosti. Právem si dřevo vydobylo místo i v moderní době, a to především díky svým nepřekonatelným vlastnostem a vzhledu.
Jaké dřevo do kuchyně patří?
Jednotlivé druhy dřevěného nádobí se zhotovovaly především z buku, lípy, javoru, smrku či jasanu. Na vybranější kousky se však mohou používat i vzácnější druhy dřeva, například třešně, švestky, jabloně, hrušně či modřínu. Samotná výroba pak probíhá buď mechanicky pomocí dlabacích strojů, nebo manuálně. Ručně se dělá především dražší vyřezávané nádobí.

Foto: babble.com
Talíře, vařečky i vidličky
Dřevo je v kuchyni zastoupené mnoha nástroji i nádobami. Zmiňme například talíře, misky, krájecí prkénka, vařečky, obracečky či válečky. K dostání jsou však i dřevěné příbory, hrníčky a jiné méně obvyklé věci do kuchyně a jídelny. Některé obchody nabízejí i designové kousky, které zachovávají strukturu stromu (viz servírovací prkénka na obrázku).

Foto: horchow.com
Léčivé účinky a další výhody
Dřevo má jednak přirozeně antibakteriální vlastnosti, jednak při styku s potravinami neničí žádné živiny ani vitaminy. Proto se například ti, kteří se stravují makrobioticky, kloní k dřevěnému nádobí a příborům. To však není všechno. Podle některých odborníků má totiž dřevo i léčivé účinky. Záleží na druhu zvoleného dřeva. Například dub působí protizánětlivě, olše nabíjí energií a cedr uvádí do souladu celé tělo.

Foto: Aliexpress.com
Plastovým prkénkům odzvonilo
Určitou dobu bylo velkým hitem plastové prkénko, které mělo nahradit to dřevěné. Hlavním argumentem byla čistota, plast se dal lépe dezinfikovat a čistit. Jenže při výzkumu bylo zjištěno, že tomu tak není. Plastové prkénko je měkčí než dřevěné a zůstávají v něm hluboké rýhy po nožích. A v těch se pak množí bakterie. Dřevo se možná hůře čistí, ale je tvrdší a některé druhy mají i antibakteriální účinky.

Foto: notonthehighstreet.com
Zapomeňte na plasty
Jestliže chystáte oslavu, velkou svatbu nebo jinou událost, kde bude potřeba nakrmit hodně strávníků, a přemýšlíte, na čem jim jídlo servírovat, zapomeňte na plastové talířky a příbory. Existuje naštěstí elegantnější, a navíc ekologičtější řešení. Jednorázové nádobí z dřevěné dýhy. Je stoprocentně rozložitelné a váš večírek tak nezanechá v přírodě stopu na další stovky let. Ze zdravotně nezávadné dýhy se vyrábějí nejen talířky a misky, ale i příbory, které koupíte za pár korun.